Június 28-29.: bólé, drogprevenció, lampionok.  (NCTA)
Június 28-29.: bólé, drogprevenció, lampionok. (NCTA)

Június 28-29.: bólé, drogprevenció, lampionok. (NCTA)

Első hétvégénket töltöttük Pilisen június 28-29.-n, amely jócskán bővelkedett programokban, kalandokban, közös élményekben. Izgultunk nagyon, hiszen erre készültünk egész évben. 10498224_422413077900749_3857440162212148999_oNoha a vonatok késése miatt csak egy órával később értünk le, és a gyerekek már mocorogva, toporogva vártak bennünket, a délelőtt során jól megmozgattuk magunkat. Vérre menő számháború vette kezdetét, amelyre a parókia hátsó kertjében kialakított terep éppen alkalmasa volt. Az ERESZ, SUFNI, diófa szenthármasságában eszeveszett csaták, sokszor idegtépázó blokkok alakultak. A piros csapat, azonban ügyesebbnek bizonyult! Fél egykor, kiéhezve tértek haza a gyerekek és mi is jócskán áhítoztunk a meleg, friss ebédre.

A délutánt komolyabb témával folytattuk, drog prevenciós foglalkozásra került sor a Józan Babák Alapítvány látogatott el hozzánk, ahol közös játékkal kezdtünk. Ezt követően szakértőnk, Sebő Tamás, hosszas bevezetést tartott, amelyre különböző reakciók érkeztek. Ebből is lehetet érezni a téma kényességét. Kezdetben sokan elbohóckodták a választ. Ám szerencsére szakértőnk ügyességének köszönhetően a fiatalok fokozatosan megnyíltak, elmesélték tapasztalataikat és kérdéseiket is feltették. Annyira belelendültek, hogy Tamást két óra után is nehezen engedték el.

A kézműves foglalkozás jó alkalom volt a leengedésre, a spontánabb beszélgetések kialakulására. Ezen a héten lampionokat készítettünk, amelyek később egész nyáron díszítették a kertet és a SUFNIT. A nagyobbak bátrabban, míg a kisebbek némi segítséggel fogtak hozzá a munkához. A lampion azért is volt jó választás, mert tökéletes példa az újrahasznosított tárgyak elkészítésére. A mi lámpásunk ugyanis macisajtos dobozokból készültek. Lehet tippelni, hogy mi volt az uzsonna!

A kézműves foglalkozás után átvonultunk a sufniba, ahol a közös mozizás közben jókat nevettünk. Tökéletes levezetés volt a nap végén. Nyolc órakor a gyerekek fáradtan, de sok-sok élménnyel távoztak tőlünk!

Másnap a reggeli köszöntés után hittanóra vette kezdetét, amit Erika néni, a gyerekek által jól ismert hittantanár vezetett. A közös éneklést egy bibliai történet követte, melyről közösen beszélgettünk, majd a szabadban játszottunk tovább. Erika néni jól ismeri a gyerekeket, így még a nagyfiúkat is sikerült lekötnie némi humorral, játékkal. Délután közösen készítettünk bólét, persze alkohol nélkül, együtt énekeltünk, táncoltunk és mókáztunk tovább, amíg a Pankásoknak sajnos menniük kellett. Nehéz volt a búcsú, de mindenkit megnyugtatott, hogy egy hét múlva találkozunk!

A programot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

Bővebben: https://norvegcivilalap.hu/