Építsünk csapatot cseppenként – Norvég Civil Támogatási Alap
Építsünk csapatot cseppenként – Norvég Civil Támogatási Alap

Építsünk csapatot cseppenként – Norvég Civil Támogatási Alap

Te mit kívánnál egy árvának, aki gyermekotthonban nő fel?
 
Ahhoz, hogy a nehézsorsú gyerekekkel a lehető legjobban – odafigyelőn, motiválón, biztatón, szeretőn, élményközpontúan – tudjunk foglalkozni, szükség van arra, hogy egy jól szervezett, egymás erősségeit és gyengeségeit ismerő kis csapat legyünk. Ezért a hétvégén csapatépítő tréninget tartottunk a Margitszigeten, ahol régi és új önkénteseink ezúttal gyermekek nélkül, de gyermekeket meghazudtoló lelkesedéssel játszottak. Nem is tudom, mi volt a nap legnagyobb hatása. Vajon az, hogy egy csomó új közösségfejlesztő játékot megismertünk? Vagy az, hogy igazán jókat nevettünk? Vagy az, hogy picit megismertük egymás életét, megláttuk egymás mindennapi arcát? Netán az, hogy megosztottuk egymással eddigi önkéntes tapasztalatainkat? Ismerős ugye az érzés, milyen jók a belső poénok? Ezért nehéz is lenne megmagyarázni, hogy tud olyan vicces lenni egy pálmafa.
csaA legnagyobb élmény számomra mégis talán az a játék volt, amikor – az értékes kincsként szolgáló – sárgaborsóért cserébe jókívánságokat gyűjtöttünk a pilisi gyerekek számára a Margitsziget emberétől. No azon még persze nevettünk, miként változik át az emberek arca, mikor megtudják, hogy nem pénzt gyűjtünk. De azon meg már egészen meghatódtunk, hogy akár egy-egy pillanat alatt milyen együttérző és igaz gondolatok születnek számunkra teljesen idegen emberektől.
Ők honnan tudják, hogy a nehézsorsú gyerekek élete sokszor tényleg küzdelmek sorozata, amihez emberfeletti erő és kitartás kell? Hogy mint egy falat kenyér, úgy kell néha a szeretet, ami viszont számukra nem jutott osztályrészül. Hogy ezek a gyerekek sokkal de sokkal többet érdemelnének, mint ami nekik adatik. Hogy sokszor az egyetlen dolog, ami az övék és amit már nem veszthetnek el az, amit megtanulnak. Hogy ami nekünk soszor természetes, mint a szerető otthon, a teljes család és a boldogság, az nekik a legzsigeribb és sokszor legreménytelenebb vágyuk… No és te mit kívánnál egy árvának?
Íme pár a jókívánságokból gondolatébresztőnek a Margitsziget emberétől:

Tanuljatok sokat!

Éljetek az álmaitokkal!

Soha ne adjátok fel!

Boldog és teljes életet kívánunk!

Sok szeretetet mindenkinek!

Olyan életetek legyen, amilyenre vágytok!

Szeretet, boldogság!

Nagykorotokban legyen teljes családotok!

Sok erőt nektek!

Gyertek az NKE-re!! (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

+ Corvinusra

Sok szerencsét és boldogságot! J

Szép jövőt kívánok, olyat, amelyet megérdemelnél!

A jókívánságok persze minket is megerősítettek abban, hogy jó az, amit csinálunk. És tudjuk, együtt még jobban csináljuk. Talán nincs is ennél összeforgácsolóbb hatású dolog. ​

 

A programot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

http://norvegcivilalap.hu